Predstavljena nova većina u ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je ozvaničena nova većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Predstavnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog Evropskog Saveza, te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Alen Kapković i Amela Granić činit će većinu od 20 zastupnika.

Obzirom na usložnjenu situaciju na području Zeničko-dobojskog kantona i na činjenicu da nije bilo jasne parlamentarne skupštinske većine ova grupacija se opredjelila da sačini novu većinu, da sačini novu Vladu i da napravi jedan novi program koja će biti u kontinuitetu jer ćemo imati ministre koji su već u Vladi i koji će nastaviti da rade. Mi praktično danas započinjemo ovu priču i nakon današnjeg dana sve špekulacije bi trebale prestati”, kazao je Miralem Galijašević predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije ZDK.

Dio prethodne većine bila je i Demokratska fronta. Ova stranka će participrati i u novoformiranoj većini.

U posljednje vrijeme došlo je do problema u skupštinskoj većini koje smo pokušali riješiti internim razgovorima, međutim, do unazad nekih pet, šest dana to nije urodilo plodom tako da smo jednostavno u cilju zaštite interesa građana i naše politčke partije bili primorani da vidimo koje su druge opcije i kada smo vidjeli da ima 20 potpisa nove većine nije bilo dileme uzimajući u obzir da su naši programski ciljevi prihvaćeni na ovoj drugoj strani, DF je odlučio da pristupi koaliciji, znači ne iz namjere da napravimo nešto drugo nego da održimo postojeće programske ciljeve”, kazao je Goran Bulajić, predstavnik Demokratske fronte.

Zastupnički mandat u Skupštini ZDK Alen Kapković je ostvario kroz BHI – KF, nakon godinu dana od izbora odlučio se da kao samostalni zastupnik podrži novu većinu predvođenu sa SDA.

Vlada kao Vlada imat će i dobrih i loših stvari. Mi kao nova skupštinska većina ćemo se zalagati za projekte koji su dobri, a koje je prethodna Vlada započela, ali ćemo se isto tako zalagati da pokrenemo projekte koje oni nisu pokrenuli, zalagat ćemo se da svi građani Kantona dobiiju ono što zaslužuju”, kazao je Kapković.

Prema onome što je kazao Galijašević tokom press konferencije budući premijer će biti iz redova SDA, ali je naglasio da trenutno nema ime premijera i da su sva imena koja se pojavljuju u javnosti zapravo špekulacija. Svi ostali resori na su stolu i o njima se nije razgovaralo dok nismo potpisali većinu, dodao je Galijašević. Također Galijašević je kazao da će nova Vlada biti Vlada kontinuiteta što znači da će aktuleni ministri koji dolaze iz stranka koje su dio nove većine ostati na svojim pozicijama.

Predstavnici nove skupštinske većine su za ponedjeljak najavili održavanje vanredne Skupštine, te u srijedu kada bi na dnevnom redu čak moglo biti i imenovanje nove Vlade ZDK. (N. Glibo)