Naida Mujić: Otkriće mlade umjetnice

Naida Mujić

Naida Mujić je učenica osmog razreda Osnovne škole „Ahmed Muradbegović“  u Stranjanima. Naida je mlada umjetnica sa iznimnim darom za crtanje.

Naida je mlada umjetnica koja već intenzivno crta dvije godine i navodi kako inspiraciju pronalazi u ljudima i mjestima. Koristi razne slikarske tehnike.

Pa koristim razne slikarske tehnike, najviše grafit, odnosno olovku, ali isto tako i slikanje i boje, to mi isto ide okej“, izjavila je Naida Mujić, mlada umjetnica.

U školi je organizovana mini izložba Naidinih radova gdje su se učenici mogli bolje upoznati sa njenim crtežima.

Odmah na samom početku, vidjet ćemo da na ovoj izložbi dominira crtež gdje Naida daleko najveći rezultat postiže u crtežu, a motiv u crtežu je raznovrstan ali najčešće je portret. Tu je zaista dostigla velik i visok nivo, kada je u pitanju portret“, istakao je Kemal Ščetić, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Ahmed Muradbegović“.

Kemal Ščetić

U budućnosti planirana je i veća izložba gdje će Naida imati priliku široj zeničkoj javnosti predstaviti svoje radove, ali i svoj raskošni talenat.

Isto tako naglasio bih da, ja se nadam u narednom periodu da ćemo mi od naše Naide svakako vidjeti još izložbi, još kvalitetnijih radova, pa možda već nagodinu planiram da sa Naidom i njenim radovima da se predstavimo u gradu, može to biti „Preporod“ ili Sinagoga ili neki drugi objekat, da predstavimo njene radove, da pratimo njen rad, kontinuitet. Ja se nadam da će to biti daleko kvalitetniji radovi, pogotovo kada je riječ o slikanju i radu sa bojama, rekao sam u crtežu je izuzetno napredovala, portret joj je fenomenalan“, završava nastavnik Ščetić.

Mladim umjetnicima treba pružiti podršku kako bi iskazali svoj talenat, a Naidi u budućnosti želimo mnogo inspiracije, još boljih crteža i samostalnu veliku izložbu. (A. S.)