Izvedena predstava “Pisma prijateljstva”

U okviru projekta „Pisma prijateljstva“, koji realizuju Centar za istraživačko novinarstvo Krševac-CINK i Udruženje građana ZenicaBlog Zenica, danas je na Maloj sceni Bosanskog Narodnog Pozorišta izvedena istoimena predstava.

Na osnovu dvadeset pisama objavljenih tokom projekta „Pisma prijateljstva“, a koja su razmijenjivala djeca iz Kruševca i Zenice, u kojima govore o svakodnevnim pitanjima koja ih muče, adaptaciju teksta i dramatizaciju uradila je glumica Jovana Đorić za istoimenu predstavu. U predstavi „Pisma pijateljstva“ glume učenice osnovne i jedan učenik srednje škole iz Kruševca, a to su Katarina, Isidora i Pavle.

„U pitanju je scenski prikaz, kojeg smo zajedno, svim silama i snagama, uz puno truda i proba, uspjeli da napravimo kroz dječija pitanja, molbe i dileme“, izjavila je Đorićeva za naš portal.

O kakvom se projektu radi, na press konferenciji, održanoj prije predstave govorio je Slaviša Milenković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

„Poslužili smo se jednom epistolarnom tehnikom, pomalo zaboravljenom, a u pitanju su pisma. Kroz razmijenu pisama mladih iz Zenice i Kuševca, radili smo na temama bitnih za njih. To su teme: mladi i politika, mladi i zapošljavanje u rodnim mjestima, školovanje mladih, zdravi stilovi života, odnos mladih prema EU i zaostavština bivše zajedničke države“

Projekat i predstava „Pisma prijateljstva“ realizuju se u okviru velikog projekta „Podijeljena prošlost- zajednička budućnost“ koji je podržan od Evropske unije kroz program „Dijalog i pomirenje“. Cilj je stvaranje efektivnog, samoodrživog i nezavisnog mehanizma za kvalitetnu implementaciju procesa izgradnje mira i politike pomirenja.(Ajna Nikontović)