Mirni protesti radnika ArcelorMittala

Blizu 1.000 radnika okupilo se na mirnim protestima ispred zgrade direkcije kako bi dali svoju podršku menadžmentu i očuvanju 2.500 radnih mjesta u kompaniji ArcelorMittal Zenica.

Ovom prilikom upućena je poruka da se prestanu širiti laži i dezinformacije, koje mogu imati ogromne posljedice po preduzeće i sve zaposlene.

Okupljenim radnicima obratio se predsjednik sindikata ArcelorMitala Zenica, Zuhdija Kapetanović.

„Kompanija je u proteklom periodu uložila milionska sredstva u ugradnju filtera, kao i da se na tome neće stati. Sindikatu, kaže, primarni cilj je sačuvati fabriku i 2.500, a kampanja koja se trenutno vodi ima suprotan cilj”, rekao je Kapetanović.

Sa jedne strane, naglasio je Kapetanović, podnijeta je krivična prijava protiv generalnog direktora, a sa druge, iznosi se niz neistina u medijima, što na kraju može imati dalekosežne posljedice.

Na kraju obraćanja Kapetanović je poručio svima onima koji su protiv ArcelorMittala da prestanu širiti laži i dezinformacije, te predložio menadžmentu kompanije da za sve građane uvede Dan otvorenih vrata, kada bi se lično mogli uvjeriti da AMZ istinski ulaže ogromne napore na planu zaštite čovjekove okoline. (Rešad Šabanović)