Rudari odustali od protesta: Obećana isplata dvije plate

Sindikat Rudnika Zenica odustao je juče od planiranog protesta u Sarajevu,nakon obećanja o isplati dvije plate,potvrdio je danas Alija Selman, član Sindikalnog odbora ovog Rudnika za koji se priprema Zakon o zatvaranju,zbog višemilionskih dugovanja i nemogućnosti rentabilne proizvodnje.

“Prošle sedmice imali smo sastanak sa predstavnicima vladajućeg društva, Elektroprivrede BiH,na kojem je usaglašeno da se materijalna sredstva Rudnika Zenica, koja nisu upotrijebljena tri godine mogu prodavati drugim rudnicima iz sastava Koncerna što bi moglo biti dostatno za isplatu dvije plate, za juni i juli tekuće godine”, ukazao je Selman.

Krajnji rok za isplatu je 25. septembar, a ukoliko se to ne desi ostaje opcija reaktiviranja odluke o protestu.

Moja je procjena da neće doći do toga jer se za sada realizuje planirana aktivnost prodaje”, kaže Selman podsjetivši da je trenutno u Rudniku Zenica na spisku zaposlenih oko 600 radnika,od čega oko 200 radno angažovano.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije početkom avgusta ove godine osigurali su sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plaće za maj radnicima Rudnika Zenica.

Tom prilikom resorni federalni ministar Vedran Lakić je napomenuo da je Uprava Elektroprivrede BiH zbrinula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije.

“Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini uprave Elektroprivrede BiH i RMU Zenica morat će riješiti iz drugih izvora finansiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično”, kazao je Lakić. (Š.B.)