Bojkot početka nastave u školi u Seocima

Nastava jutros ipak nije počela u svim školama na području Zeničko- dobojskog kantona.

Većina roditelja od ukupno 51 đaka, uzrasta od prvog do petog razreda zeničke osnovne škole “Hamza HUmo” u Babinu- Područno odjeljenje u Seocima, od jutros bojkotuje početak nastave, a razlog je što su se direktor škole Samed Pašalić I kantonalni ministar obrazovanja Mirza Mušija, kako kažu, oglušili o njihov zahtjev da se u ovoj školi ne formira još jedno kombinovano odjeljenje. Tako su đaci, umjesto u učionicama, prvi dan ove školske godine proveli ispred škole.

Almina Avdić jutros nije poslala svog sina u školu, učenika drugog razreda, jer ne želi da ide u kombinovano odjeljenje. “Niko se ne slaže s kombinacijom, to je jedan vid diskriminacije prema našoj djeci, naš direktor nije postupio ispravno kao što nam je tokom sastanaka I obećavao, ostavio nas je na cjedilu. Ne bojimo se poteza direktora i ministra, sastali smo se da budemo kao jedno, ne damo svoju djecu i ne želimo da ispaštaju i ostanu nepismena”, kazala je Almina.

Almina Avdić

Šaban Šehović, u svojstvu predstavnik nezadovoljnih roditelja i organizoatora ovog mirnog protesta dodaje da im je obećano na sastancima sa direktorom, ministrom i pomočnikom ministra da se u Seocima neće formirati još jedno kombinovano odjenjenej, ali da su izigrani i prevareni. “Prijetili su nam mi inspekcijom, minister je rekao direktoru da pravi kombinaciju u centralnoj školi, a direktor je na sve načine nastojao prebaciti lopticu na Seoce i svih 35 roditelja koji su potpisali peticiju stoje čvrsto na stavu da ovdje djeca neće po svaku cijenu u kombinaciju.Nije ovo okupljanje samo dana, već ćemo istrajati da djeca dobiju svog učitalja, da nam iziđu pismena, zar jedan učitelja može da vodi prvi I drugi razred istovremen, a ne bojimo se nikakvih kazni i prijetnji”, kaže Šehović

Šaban Šehović

Peticiju protiv formiranja još jednog kombinovanog odjeljenja potpisalo je 35 roditelja od ukupno 51 djeteta iz Osretka, Gradine, Živkovića, Zahića, Vrhpolja, Šiblića i Jezera, uzrasta od prvog do petog razreda.

S druge strane, direktor škole i resorni ministar tvrde da su postupili po zakonu. Direktor Pašalić tvrdi da je sve uradio po zakonu i uputama resornog ministra Mušije, poštujući normative, pozivajući se i na potpisanu saglasnost ministra od 01.jula ove godine da se u Seocima formira još jedno kombinovano odjeljenje. A i ministar Mušija tvrdi kako se pridržava onoga što im normativi propisuju, da ne vidi veliki problem u svemu te da ništa nije na uštrb kvlitete, a u kontekstu je i najavljene racionalizacije i ušteda u budžetu. “Obavljene su konsultacije, a nadzornici su imali zadatak da postupe po našim instrukcijama. Da bi mi kroz kolektivni ugovor mogli povećat plaće ljudim morali smo provesti racionalizaciju,a to nije nita rugo nego do pridržavanje standard. Te kombinacije su neophodne I ne znam šta je problem da sedam učenika prvog razreda idu zajedno sa 11 njih iz drugog razreda, a po zakonu imamo pravo ići do 25. Pkušao sam im n sastancim apojasniti da moramo poštovati zakone, a ukoliko ćemo mi prestati slati u školu djecu samo zato što radimo po zakonu, onda ja ne znam gdje nas to može odvesti, kazao je minister Mušija, dodajući kako su mu roditelji najavlili proteste, ali da i za to ima odgovor, ne precizirajući na šta konkretno misli.

Po odlasku iz Seoca roditelji sun as uvjeravali kako su odlučni u namjeri da po svaku cijenu bojkotuju početak nastave dok se ne udovolji njihovom zahtjevu. Inač3e, prvo zvono u ovoj školskoj godini jutros se nije oglasilo u ovoj područnoj školi “Hamza Humo” u Seocima, što je nazapamćen slučaj od 1965. g., kada je, po sjećanju starijih, zgrada otvorena i upisana prva generacije učenika

(S.G.)