Održan Peti memorijalni pješački pohod “Heco Salih – Sale”

Sekcija “Donja Gračanica” pri planinarskom društvu “Željezara Zenica” danas je realizovala Peti memorijalni pješački pohod “Heco Salih- Sale”.

Više od stotinu članova zeničkih planinarskih društava i drugih udruženja građana učenjem Fatih za dušu rahmetli Saleta na njegovom mezaru u Hecama, sjetili su se ovog gazije odbrambenog- oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”. Nakon osvješenja i kratkog zvaničnog obraćanja, kolona učesnika pješačila je srednje teškom markiranom stazom od naselja Heca, preko Donjeg Potoka do Šljivica, gdje je održana skromna svečanost, zajednički ručak i dodjela zahvalnica organizovanim grupama učesnika. U ime Saleta, njegove porodice, drugova i članova neformalne grupe “Bagy Hece”, svim učesnicima pohoda i onima koji su pomogli u njegovoj pripremi i organizaciji, zahvalio se jedan od najiskusnijih članova Ibrahim Braja Heco.

Više puta ranjavan i dokazani borac, diverzant, starješina i patriota, ratnik u ratu, a insan u miru,  Salih Heco Sale umro je 2019. godine, u 58 godini života. (S.G.)