Dani fantastike u Muzeju grada Zenica

„Dani fantastike“ biće održani sutra naveče u Muzeju grada Zenice u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“. Ljubiteljima fantastične književnosti biće predstavljeno nekoliko zanimljivih knjiga iz ove vrste literature.

Nakana organizatora Dana fantastike je da publici u Zenici predstavi isključivo recentna književna djela iz zemalja bivše Jugoslavije koja su, uz to, i nagrađena na regionalnim festivalima fantastične književnosti, saznajemo od Adnadina Jašarevića, pisca i direktora zeničkog Muzeja. Uz njegovu knjigu, „Smrt vile Radmile“, biće promovisane još tri knjige.

„Riječ je o knjigama koje pomjeraju granice u književnosti i koje su osvježenje za domaću književnu scenu. Takve je vrlo teško naći i na međunarodnom tržištu. Originalne ideje i interpretacija, taman ono što mi tražimo za predstavljanje u programu naše manifestacije“, kaže Jašarević.

Tatjana Milivojčević piše već desetak godina i u Zenicu dolazi sa svojom knjigom „Neotkrivena zemlja“ nagrađenom na Refestikonu u Bijelom polju. Koju nijansu fantastičnog preferira u svojim pričama.

„Pa najčešće onu blagu fantastiku pomešanu sa realizmom, to najčešće preferiram. U ovoj zbirci imam horor priča, jedan SF, ima kombinacija sa ljubavnim pričama….ima svega po malo“, kaže Tatjana.

Tamara Lujak je novinarka i spisateljka. Specijalizovala se za fantastičnu književnost za djecu. Takve su i njene dvije knjige, „Priče sa oblaka“ i „Korenje neba“, inspirisane slavenskom mitologijom.

„Obe su povezane i osmišljene da kroz mitove i bajke predstavljaju naš svet u smislu kako je on nastao. Kako su nastali oblaci, kako je nastala reka, kako je nastalo drvo. Kroz pitanja koja sam postavljala sama sebi ja sam dala kroz priče i bajke odgovore deci, da ih nateram da sami izmišljaju kako je možda ili stvarno nastao ovaj svet“, kaže Tamara.

Marijana Terić, glavna je urednica časopisa za fantastičnu književnost iz Crne Gore „Athanatik“, po mnogim najkvalitetnijeg u regionu. Predstaviće nam njegov najnoviji broj koji u bogatom sadržaju donosi i nekoliko vrijednih prevoda.

“Imamo prevod Vilijama Simsona koji je ambasador Hercegnovskog strip festivala u svijetu. Imamo i značajan prevod jedne priče Endrua MekKina iz Velike Britanije i Fione Samsun koja takođe dolazi iz Ujedinjenog kraljevstva“, dodaje Marijana.

Dani fantastike održaće se u Muzeju grada Zenice u subotu, 20. aprila sa početkom u 18,30 sati. (D. Travar)