Obilježen Dan civilnih žrtava rata u Zenici

Na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, od granate ispaljene sa položaja HVO-a kod Viteza, u centru Zenice živote je izgubilo 15 građana, a više od 50 je teže i lakše povrijeđeno.

Tim povodom na spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića položeno je cvijeće i učenjem fatihe ili na drugi prigodan način odata je počast stradalim u ovom masakru za koji još niko nije procesuiran niti je odgovarao.

U ime Medžlisa IZ Zenica ašere i dovu stradalim proučio je Ismet ef. Bašić.

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata 92-95 Grada Zenica, Suada Kadrić je u prigodnom obraćanju istakla da žrtve nikada zaboraviti nećemo.

Kažu da vrijeme liječi sve, recite to majkama kojima su stradala djeca, slučajnim prolaznicima koji su žurili da kupe kiflu, ili onima koji su išli na posao“, kazala je Kadrić.

U Zenici u tom periodu na ovom mjestu nije bilo legitimnih vojnih ciljeva“, naglasio je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenice.

Bio je pijačni dan sa velikom koncentracijom ljudi, ispaljeno je ukupno 9 granata, ali je prva bila kobna i posljedica je bio masakr nedužnih civila.

Mi smatramo da je veoma važno sjećati se ovih dana, kao i Ahmića i Trusine i Srebrenice i Dana bijelih traka u Prijedoru“, izjavio je Haris Badžić, koordinator za odnose s javnošću Udruženja mreža mira u BiH, koalicije koja okuplja više od 260 organizacija i bavi se mirovnim aktivizmom. (Š. Babić)