Rebalansom budžet povećan za 1.692.333,00 KM

FOTO:Zenicainfo.ba

Većinom glasova usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za prvih devet mjeseci, Prijedlog izmjene i dopune Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu sa obrazloženjem, te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu sa obrazloženjem.

Glavni razlozi za donošenje izmjena i dopuna je inflacija zbog koje je došlo do povećanja cijena usluga, radova i roba te je predviđeno da će ona do kraja godine iznositi 8,3 posto. Zbog toga je i došlo do promijenjenih potreba za sredstvima na rashodovnoj strani, manjih kapitalnih i poreznih primitaka. Federalno ministarstvo izradilo je revidirane projekcije javnih prihoda i predviđa se povećanje prihoda po osnovu indirektnih poreza oko 340 hiljada za Grad Zenicu kao i povećanje poreza na dohodak. Transferi sa ostalih nivoa vlasti uvećani su za čak 21 posto u odnosu na usvojeni budžet, a planirana je i raspodjela akumuliranog suficita od 9.046.690 KM te doznačena sredstva uglavnom sa nivoa kantona i Federacije koja će iznositi više od šest miliona. Na osnovu svih ovih razloga Izmjenama i dopunama budžeta Grada Zenica planairani su ukupni prihodi i primici sa akumulisanim suficitom u iznosu od 91.591.403,00 KM što je za dva posto ili za 1.692.333,00 KM više u odnosu na usvojeni budžet“, pojasnila je Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije.

Ostale tačke dnevnog reda usvojene su većinom glasova dok je Prijedlog Odluke o zasnivanju stvarne služnosti na nekretnini u vlasništvu Grada Zenica nakon rasprave vraćen na dalju doradu.

Vijećnici su dali saglasnost Osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ da rekonstruišu i saniraju stepenište te izgrade pristupnu rampu za invalidne osobe, a razriješili su dužnosti dosadašnju članicu Upravnog odbora Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica Miu Pojskić te kao privremenog člana imenovali Emira Kovača, diplomiranog ekonomistu iz Zenice.  (B. D.)