ZENICA: Borba za veća prava osoba sa invaliditetom

FOTO: Zenicainfo.ba

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježen je danas u Zenici radnom sjednicom članica Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, kojoj su prisustvovali i predstavnici više kantonalnih ministarstava.

Predsjednik Koalicije, Harun Aliefendić je istakao da se ove godine ovaj datum obilježava uz slogan obostrano uvažavanje uz partnerski odnos.

To znači da želimo da budemo partner vlasti, da čuju naš glas, želimo da nas vide u društvu, da donose ona zakonska rješenja koja su u korist populacije osoba sa invaliditetom, i što je možda najvažnije, da se primjenjuju važeća zakonska rješenja“, kazao je Aliefendić.

Potpredsjednik Saveza slijepih osoba ZDK, Suad Skopljak u ime članstva koje predstavlja kaže da nisu zadovoljni dostignutim nivoom u ostvarivanju prava, uključujući i ortopedska.

“Poražavajuće je”, kaže on, “da jedan bijeli štap traje pet godina, jer ga slijepa osoba može slomiti tek što ga je dobila, a da ne pričam za ostala pomagala”.

Ono što je posebno zabrinjavajuće su brojne barijere koje otežavaju normalnu kretnju slijepih osoba jer je postalo nemoguće korištenje trotoara, na kojim su vozila ili koja su nakon radova ostala prekopana“, ukazao je Skopljak. (Š. B.)