Izvještaj sa hitne sjednice Gradskog vijeća Zenica

Danas je održana vanredna sjednica Gradskog vijeća, a jedina tema o kojoj su vijećnici raspravljali je aktuelna problematika u vezi sa zimskim održavanjem lokalnih puteva i nerazvrstanih cesta na području Grada Zenica.

Iz Gradske uprave ranije su saopštili kako je Odsjek za javne nabavke na vrijeme objavio javnu nabavku za održavanje lokalnih i nerazvrstanih puteva za predstojeću sezonu i to 14. avgusta 2023. godine, a dostava i otvaranje ponuda bila je predviđena 10. oktobra 2023. godine. Zbog činjenice da su prijavljeni dostavili vrijednosti ponuda skoro za duplo od procijenjenih ova javna nabavka je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, i poništena te je raspisana nova sa uvećanim iznosima. Ukoliko sve prođe bez problema i ne bude žalbi tek bi 10. januara sa firmama mogli biti potpisani novi ugovori o zimskom održavanju nekategorisanih lokalnih puteva. Do tada bi građani uglavnom udaljenih područja bili odsječeni od grada.

Mi smo na vrijeme objavili sve na portalu javnih nabavki, ali ne smijemo kršiti zakon“, kazao je gradonačelnik Zenice, te pozvao vijećnike da ulože maksimalne napore kako bi se prevazišli ovi problem do eventualnih potpisivanja novih ugovora.

Nakon višesatne rasprave sa 24 glasa ZA i pet suzdržanih podržan je prijedlog sekretara i Gradske uprave o angažmanu firmi “KOMGRAD ZE” i “ALBA” Zenica za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u periodu do provođenja tendera i zaključenja ugovora sa izvođačima radova, dodajući kako će uložiti maksimalne napore da se prevaziđe ova situacija na čemu već predano radi i obećava građanima da će riješiti nastali problem uz poštivanje svih zakona, kazao je gradonačelnik Kasumović. (B. D.)