Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo posjetio ZDK

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo boravio je danas u službenoj posjeti Vladi ZDK. Tom prilikom sastao se sa premijerom ZDK Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi ZDK.

Prva je ovo zvanična posjeta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende novoj Vladi ZDK, tokom koje su ga ministri upoznali sa prioritetima rada te najavili naredne sedmice usvajanje prijedloga Budžeta ZDK, za koji je najavljeno da će biti operativan kako bi poboljšao životni standard svih građana.

Zamolili smo gospodina Lendu da u budućem djelovanju vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli prihoda po svim kantonima i da bez obzira na političke sastave vlada ne bude prepreka pravednijoj raspodjeli prihoda. Mi smo svjedočili da je dugo godina ZDK, ali i drugi kantoni bili neopravdano zanemareni, jer nisu dobijali onu podjelu prihoda srazmjerno punjenju tog budžeta“, kazao je Pivić, poručivši da svi građani FBiH trebaju imati podjednaka prava.

Nezir Pivić

A da će se potruditi koliko je u njegovoj nadležnosti, da preraspodjela prihoda kantonima bude ravnomjerna obećao je i Lendo.

„Ja kao jedan od potpredsjednika FBiH nastojat ću da ovoj Vladi budem suport, nastojat ću da zaista ono što sljeduje ovaj kanton i građane bude preraspoređeno. Da Vlada vlada i na nivou Kantona i FBiH bez obzira na politička previranja“, ističe Lendo, kazavši da je politike i u našem kantonu previše, te da ga raduje da je nova Vlada napravila prioritete djelovanja.

Refik Lendo

Usljed političke turbulencije, političkih preslagivanja i previranja u FBiH, svjedoci smo, što potvrđuje i premijer Pivić, kažnjavanja građana. Naglašava da će nova Vlada na čijem je čelu pravedno postupati prema svakom građaninu i gradu u ZDK.

„Mi kao ZDK ćemo raditi u interesu svih općina i građana u ZDK, bez obzira iz koje političke partije dolazi gradonačelnik ili načelnik i to nas neće interesirati. Interesirat će nas samo građani ZDK koji će biti na prvom mjestu. Isto očekujem od Federalne vlade-konkretne aktivnosti i podršku“, najavljuje Pivić.

Tokom današnjeg sastanka članovi Vlade ZDK čestitali su potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi i na istrajnosti u odbrani vladavine prava i principa zakonosti naše zemlje, bez obzira na sve pritiske, kako je istaknuto, koje je pretrpio u momentima kada smo svjedočili i suspenziji Ustava prilikom formiranja Vlade FBiH. (M. H.)