ZENICA: Predstavljena kampanja “Poštuj život, ne oružje”

Kampanja „Poštuj život, ne oružje“ javno je prezentovana danas u Tržnom centru u Zenici.

Kampanja je pokrenuta kao odgovor na povećan broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem. U njoj učestvuje svih deset MUP-ova u Federaciji BiH te MUP Republike Srpske i Brčko distrikta. Kampanja se realizuje uz podršku Uprave policije MUP-a ZDK i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH kao i međunarodnih agencija.

Po riječima Samira Valentića, portparola MUP-a ZDK jedna od ključnih poruka kampanje je odgovorno vlasništvo nad oružjem čime se sprječavaju tragični slučajevi dok neodgovornim vlasništvom u opasnost dovodimo sve u njegovoj blizini.

To je i poziv na opštu akciju kako bi se spriječila upotreba vatrenog oružja te prevenirao i smanjio broj nelegalnog vatrenog oružja“, poručio je Valentić.

Koliko je cijela ova akcija opravdana pokazuju i statistički podaci iz ZDK vezani za zloupotrebu vatrenog oružja.

Na području ZDK tokom 2022. godine počinjeno je pet krivičnih djela ubistva vatrenim oružjem dok je prvih devet mjeseci ove godine evidentirano dva slučaja ubistva“, kaže Valentić.

Nakon predavanja policijskih službenika upriličen je razgovor policije i građana te kviz za djecu i mlade u kojem su imali priliku da pokažu svoje znanje o ovoj tematici te iznesu svoje stavove i razmišljanja. (D. T.)