Obilježena 31. godišnjica formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade

Povodom obilježavanja 31. godišnjice od formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade, danas je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici priređena svečana akademija kojoj su pored ostalih prisustvovali pripadnici ove jedinice i neki od ratnih komandanata, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, Oružanih snaga, policijskih agencija, političkih stranaka te brojni gosti i zvanice.

O ratnom putu brigade govorio je jedan od ratnih komandanata jedinice pukovnik Šerif Patković, istakavši da je bila čast i ponos biti na čelu Sedme.

Kroz brigadu je prošlo oko 4 hiljade boraca, 251 pripadnik je dao svoj život za slobodu domovine, dok je oko 1.800 ranjeno.

Organizator programa obilježavanja je Udruženje 7. mulimanska viteška oslobodilačka brigada, formirano prije 10 godina s ciljem očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe 92-95. godine.

Nakon svečane akademije, bivši pripadnici Sedme muslimanske brigade, članovi porodica poginulih boraca i drugih boračkih organizacija i udruženja, te zvanice i gosti položili su cvijeće i proučili Fatihu na spomen-obilježju šehidima u kasarni Sedme muslimanske na Bilimišću.

Na današnji dan, 17. novembra 1992. godine naredbom tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića formirana je 7. muslimanska brigada koja je kasnije dobila nazive Slavna, Viteška i oslobodilačka brigada. (Š. B.)