Otvorena izložba „Arheologija Balkana u fokusu“

„Arheologija Balkana u fokusu“ naziv je i tema izložbe otvorene danas u Muzeju grada Zenice.

Na njoj su predstavljeni neki od rezultata arheoloških istraživanja provedenih u saradnji Arheološkog instituta iz Austrije i Muzeja grada Zenice. U godinama koje je obilježila korona, provedena su obimna arheološka istraživanja na pet mikro lokaliteta u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Predmetom istraživanja bio je veliki vremenski period od neolita, brončanog i željeznog doba,saznajemo od dr. Maria Gavranovića, zamjenika rektora Arheološkog instituta pri Akademiji nauka Austrije.

Na području naše zemlje istraživani su lokaliteti u Bijeljini i Zenici. Ono što smo pronašli na nekropoli Kopilo u Zenici prevazišlo je sva naša očekivanja jer se radi o otkriću koje nadilazi lokalni i poprima regionalni značaj“, ističe Gavranović.

Nekropola je otkrivena i prvi radovi o ovoj temi su objavljeni u najprestižnijem svjetskom časopisu za arheologiju kojeg izdaje Univerzitet u Kembridžu. Čak su bili toliko impresionirani da su stavili Kopilo na naslovnu stranu“, kaže dr Gavranović.

Osim neupitnog naučnog, ima li nekropola Kopilo i mogući turistički potencijal.

Mogu biti naravno ali sada je stvar lokalne zadnice i strukture vlasti da se to osmisli jer potencijal je definitivno tu“, riječi su dr. Gavranovića.

Sva ova istraživanja teško da bi bila moguća bez podrške, prije svega finansijske Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini. Pitamo Sabine Kernthaller, direktoricu Austrijskog Kulturnog foruma Sarajevo koliko su zadovoljni rezultatima vrijednih istraživčkih timova? „Naravno,ovo je Austriju jako interesantno ali i za cijelu regiju“, kaže ona.

Istraživanja na Kopilu su završena. Ipak, kako je istaknuto na otvorenju izložbe na prostoru zeničkog bazena i okolnih općina postoji još zanimljivih nalazišta. Do lokalnih zajednica je da li će pokazati interes za njihovim istraživanjem. (D. T.)