Javni gradski prijevoz putnika u Zenici bit će povjeren samo jednom prevozniku

FOTO: Zenicainfo.ba

Nova Odluka o načinu i uslovima povjeravanja i organizovanja javnog prijevoza putnika u linijskom cestovnom prijevozu na teritoriji grada Zenica, usvojena na 37. sjednici GV-a Zenica donosi mnogo izmjena u odnosu na raniju koja je primjenjivana kada je u pitanju javni gradski prijevoz putnika. Međuostalom, predviđa i uvođenje samo jednog prijevoznika, umjesto dosadašnjih tri.

Obzirom da ne postoji mogućnost za osnivanja novog javnog komunalnog preduzeća, novom Odlukom je utvrđeno kako ovu djelatnost povjeriti drugim privrednim društvima u Zenici.

Ova Odluka predviđa raspisivanje javnog poziva kojim će biti odabran jedan prevoznik. Činjenica je da je tom Odlukom data mogućnost ukoliko ni jedan prevoznik ne bude imao toliki kapacitet, toliki broj vozila i radnika da pokrije kompletne linije ima pravo da sebi nađe kooperanta ili da se prijavi konzorciju. Svejedno, za Grad Zenicu će to biti jedan prevoznik, jedan ugovor, a građani neće imati probleme kao do sada da imaju više mjesečnih karata”, kazala nam je Zerina Polić-Zolota, stručna savjetnica u Službi za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice.

Trenutno je na području grada aktivno 40 linija, a prevoz putnika obavljaju tri prijevoznika, međutim, nakon što resorna služba sagleda potrebe građana taj broj linija će se možda i promijeniti, jer služba ima ovlaštenje ukinuti nepotrebne linije i uvesti nove. Polić-Zolota ističe da će ugovor sa novim prevoznikom u javnom gradskom prijevozu biti potpisan na 15 godina, a predviđa posebne kriterije u javnom pozivu.

Prvi kriterij je ko ponudi najnižu cijenu, drugi je ko ponudi najbolja vozila i treći je ko bude imao najviše vozila na električni ili plinski pogon”, pojašnjava naša sagovornica.

Ono što je bitno spomenuti je da je novom Odlukom predviđeno da do promjene cijana karata neće doći.

Odlukom je predviđeno da prevoznici koji se prijavljuju na javni poziv mogu da predlože da pružaju usluge javnog prijevoza po istim ili nižim cijenama. Ukoliko ponude da će sniziti postojeće cijene, dobit će dodatne bodove”, naglašava Polić-Zolota.

Obzirom da je sve više građana koji se žale na dosadašnje odvijanje javnog gradskog prijevoza, napominjemo da je predviđeno da Službi za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice predstavnici mjesnih zajednica sa područja grada Zenice dostave sve informacije o ključnim nedostacima i potrebama mjesnih zajednica u pogledu obavljanja javnog prevoza putnika, najkasnije do 23.10. ove godine. (M. H.)