Na sceni Doma kulture Jajce večeras ‘Tri dana ili Uspon i pad gospodina B’ BNP-a Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica predstaviti će se večeras u okviru Takmičarskog programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u jajcu predstavom “Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“, češkog pisca Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Glavni lik i narator, istovremeno, Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko govorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta, drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u „homo fabera“ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio – dio je zapisa o predstavi režiserke Tanje Miletić-Oručević.

Selektorica ovogodišnjih Pozorišnih igara BiH glumica Hasija Borić-Stojić o ovoj predstavi je zapisala da su „Tri dana ili Uspon i pad gospodina B.“ svojevrsna persiflaža liberalnog kapitalizma. Režija Miletićeve je veoma inteligentna, razigrana i maštovita. Ona glumcima nudi otklon od realističnog načina igre, i daruje mogućnost da se do besvijesti igraju, da otkrivaju u ovoj crnohumornoj drami svoj talenat za satirično. Nama nudi mogućnost da bez velikih emocija, a sa puno razuma sagledamo kapitalizam kao sistem koji i nas sve više pritišće.

U predstavi igraju:Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Adem Smailhodžić, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

U okviru pratećeg programa danas će biti prikazan dokumentarni film „Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941.“ sociologinje i književnice Saide Mustajbegović. Također, u okviru pratećeg programa Igara danas će biti uprilično sjećanje na Dževada Karahasana i Hasana Džafića.

Fena.ba