Razmatrana problematika penzionerske populacije

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je danas održana svečana i radna sjednica Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrana ukupna problematika ove populacije.

Osim delegata iz gradskih općinskih udruženja sjednici su prisustvovali predstavnici Federalnog saveza penzionera, resornog federalnog ministarstva, Porezne uprave i Filijale penzijsko-invalidskog osiguranja.

Sjednica je imala svečani aspekt jer se priređuje povodom predstojećeg 25. oktobra – Dana penzionera, a radni karakter ima po osnovu brojnih aktuelnih pitanja, među kojima dominiraju napori ka poboljšanju materijalno-socijalnog položaja penzionerske populacije“, izjavio je u ulozi domaćina Mustafa Trakić predsjednik Saveza penzionera Zeničko- dobojskog kantona.

Mustafa Trakić

Pri tom je do kraja ove godine najavio razgovore sa zvaničnicima Vlade ZDK o mjerama pomoći za penzionere.

Na području ZDK penziju prima oko 60 hiljada penzionera, od čega 36 hiljada prima penziju u iznosu od 424 marke i nižu što je više od 60 posto.

Konstatujući da situacija u društvu nije nimalo dobra, predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH Redžo Mehić je naglasio da penzionere muče brojni problemi, a zajednički imenitelj su siromaštvo i zdravstvo.

Prioritet su povećanje najnižih penzija, potom ostalih penzija, a od Vlada Federacije i Kantona tražimo konkretne ekonomske i socijalne mjere pomoći za građane, pa i penzionere jer inflacija gazi. Moraju se“, podsjeća Mehić, “kreirati različite mjere subvencija, prije svega ogrijeva, odnosno nabavke energenata“.

Redžo Mehić

Prema njegovim riječima, napori Federalne vlade su neprimjetni jer cijene rastu.

Pored ostalog, od Vlade FBiH tražimo i da sufinansira smještaj penzionera u ustanove za stare osobe jer su cijene previsoke“, ukazao je Mehić. (Š. B.)