Radionica „Magični svijet Ilira“ održana u Muzeju grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Radionica „Magični svijet Ilira“ održana je danas u Muzeju, a učesnici su bili učenici četvrtog razreda Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici.

Riječ je o radionici koja je prateći sadržaj izložbe autora Emira Durmiševića koja će biti otvorena večeras.

Svrha i cilj radionica je da se naslijeđe uči na jedan zanimljiv način prilagođen djeci. Cilj je da djeca Muzej ne doživljavaju kao školu koja ima svoj sistem funkcionisanja, a ovdje je edukacija dobrovoljna. Gradivo koje se uči kroz predmet historije u školi, ovdje na zanimljiv način prezentujemo i utvrdimo. Svaka radionica kod nas ima za cilj da njeguje našu baštinu, da je čuva i da čini to naslijeđe živim“, kazala je Lejla Agić, muzejski pedagog.

Učenici Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ već drugi put učestvuju na radionicama koje organizuje Muzej Grada Zenice.

Prva radionica bila je posvećena bosančici, a ovaj put je tema izrada dekoracija ilirskih mačeva i štitova. Riječ je o poučnoj radionici koja je djeci jako interesantna, a ovo je ujedno i krasan način da se djeci približi istorija“, kazao je Ivan Mioč, učitelj Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici. (B. D.)

FOTO: Zenicainfo.ba