U toku pripreme za ovogodišnji Festival filma djece i omladine

Pripreme za ovogodišnji Festival filma djece i omladine, inače 24. po redu, a u organizaciji Udruženja tehničke kulture ZDK, već su u toku.

“Sada smo počeli one prve pripreme, raspisali konkurs za prijavu filmova i poslali svim školama, nevladinim organizacijama, civilnim društvima i svim zainteresovanima, koji žele da se prijave i učestvuju na ovom Festivalu”, navodi Amir Mehmedinović, predsjednik Udruženja tehničke kulture ZDK.

Ovogodišnji Festival, kao i prethodnih godina, namijenjen je za dvije starosne skupine, u prvoj su osnovci i pojedinci starosne dobi do 15 godina, a u drugoj će se takmičiti srednjoškolci, studenti, organizacije civilnog društva, te pojedinci starosti od 16 do 22 godine. Takmičarski program će se odvijati u kategorijama: igranog, dokumentarnog, animiranog, te eksperimentalnog filma, kao i u kategoriji spota.

“Cilj nam je animirati djecu na neki vid kreativnog rada i usmjeriti ih na stvaranje, možda filma ili pravljenje spotova, kako bi u mlađim generacijama stvorili ljubav i prema nečemu drugom, što ne priprada samo digitalnom svijetu”, ističe Amir Mehmedinović, predsejednik Udruženja tehničke kulture ZDK. (V.J.)