U Zenici izveden performans “Teatar na trgu”

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Trgu Alije Izetbegovića sinoć je izveden performans „Teatar na trgu“, a radi se o jednosatnom spoju glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koji mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i na probleme koji tište naše društvo.

Naime, radi se o tome da je 40 mladih iz četiri grada sa četiri mentora pripremalo jedan performans koji govori u principu o tim mladim ljudima, o njihovim problemima, o svemu onome što njih nekako tišti, mori, ono o čemu su oni željeli da progovore, da tako kažem, da vrisnu glasno“, istakao je Nusmir Muharemović, direktor Studio teatra.

Nusmir Muharemović

Problemi koji najčešće tište mlade jesu nacionalizam, odlazak mladih u inostranstvo zbog nemogućnosti pronalaska posla u svojoj zemlji. Ovaj performas je imao za cilj da kroz mlade progovori o problemima mladih.

Rad na performansu je trajao četiri mjeseca, mlade glumice i glumci su kroz različite radionice sa profesionalcima iz teatarske umjetnosti učili osnove iz oblasti glume i pokreta.

Sa njima su radili Dženana Džanić, glumica Sarajevskog ratnog teatra, Lana Delić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Oliver Jović, producent i dramski pedagog iz Travnika i Senad Milanović, glumac Jazavca iz Banja Luke. Ja sam tu bio neka vrsta umjetničkog koordinatora, Mirza Begović je koordinator projekta. Onako, jedna super ekipa je radila sa divnim ljudima i ja se iskreno nadam, ustvari vjerujem da će Zeničani i Zeničanke večeras uživati“, dodaje Muharemović.

„Teatar na trgu“ se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative, inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije, a koju finansira Austrijska razvojna agencija. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba