Da li je veća zarada bitnija od života

Kompanija koja zapošljava oko 3000 radnika ugrožava život oko 140.000 Zeničana i Zeničanki. Za mještane mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini industrijske zone, ali i sve građane ovoga grada, već duži niz godina zagađen zrak i zemljište je svakodnevan problem.

„I devedesetih godina je bilo prljavo, ali ne ovako, ovo je nešto posebno. Po betonu dvorišta vidi se neka masa, nešto nalik magnetnim česticama koje se sjaje. To bude po voćkama, prozorima i slično“, rekao je za naš portal mještanin mjesne zajednice Tetovo, Sedad Čamdžić.

Mještani svakodnevno žive u strahu zbog čestica prašine, čiji sjaj vide po dvorištu, prozorima, voću, povrću i slično, a strah mještana je opravdan. Na to ukazuju i brojni primjeri komšija koji su već oboljeli.

„Poprilično puno imamo oboljelih ljudi. Evo komšija iznad mene je plućni bolesnik, sada je u bolnici u Tešnju“, dodaje Sedad.

Sedad Čamdžić je penziju zaradio radeći sa čelikom. On tvrdi da postoji način da se smanji emisija štetnih čestica, međutim, kako kaže to je nešto skuplji proces proizvodnje.

„Ja sam radio na dvije aglomeracije, da vam kažem, one imaju način da ne bude prljavo, ali to niko ne koristi. Ja sam lično radio i penziju zaradio tamo, tako da znam da postoji način da se prašina sapere. Jako je velika razlika kada se dim koji svakako izlazi pročisti. Po mom mišljenu ne koriste to jer im je skupo“, rekao je Čamdžić. (Ajna Nikontović)