Zenički taksisti održali mirne proteste, traže zabranu nelegalnog prijevoza i smjenu direktorice inspekcije

Članovi Udruženja „Zenica taxi“ održali su jutros štrajk upozorenja. Zenički taksisti traže hitno rješenje za nelegalan taksi prijevoz, a ukoliko se ništa ne promijeni najavljen je i generalni štrajk u martu.

Nakon okupljana na platou ispred Željezničke stanice,taksisti su se zaputili ispred zgrade kantonalne vlade. „Na ovaj način želimo još jednom ukazati na problem koji već godinama trpimo, a riječ je o nelegalnom taksi prijevozu. Smatramo da kantonalna inspekcija ne radi svoj posao i jako smo nezadovoljni“, – ističu taksisti. „Želimo da kantonalna inspekcija svoj posao radi dosljedno, doneseni su Zakoni i neka ih samo sprovode“, – kaže Sabahudin Bajramović, predsjednik Udruženja „Zenica taxi“ .

U Zenici je oko 200 nelegalnih taksista, dok je registrovanih 174. Zenički taksisti godinama ukazuju na problem nelegalnog prevoza. Smatraju kako kantonalna inspekcija neće, ili ne zna da sprovodi Zakon u kojem jasno stoji da ukoliko se osoba zatekne u obavljanju nelegalnog prijevoza izriče se kazna od 500,00 KM, a u ponovljenom prekršaju oduzima se vozilo, – kažu taksisti. „Nezadovoljni smo radom inspekcija, a smatramo da glavnu odgovornost treba da snosi Mirsada Silajdžić, direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, čiju ostavku tražimo već danas . Oni sprovode samo „kozmetičke“ kontrole. Napiše kaznu, a Sud ih oslobodi. Mi smo očajni i dovedeni smo na sam rub egzistencije“, – kaže Fikret Halać, član Upravnog odbora Udruženja „Zenica taxi“.

U telefonskoj izjavi Mirsada Silajdžić, direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kaže kako ova uprava ima tri inspektora za cijeli kanton, te shodno ovim kapacitetima i radi. “Svaki mjesec vršimo pojačan inspekcijski nadzor sa akcentom na Zenicu, i posebno na nelegalan taksi prijevoz, a sa pojačanim i intenzivnijim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednom periodu“, – dodaje direktorica Silajdžić.

Ukoliko se ništa ne promijeni zenički taksisti najavili su i generalni štrajk u martu. (Belinda Dorić )