Zenicatrans: Izostaje podrška zaposlenih u stabilizaciji poslovanja, račun ponovo blokiran zbog tužbi radnika

Nakon jučerašnje najave štrajka Sindikata radnika JP „Zenicatrans – prevoz putnika“, saopćenjem za javnost oglasili su se direktori Nadzorni odbor preduzeća. Prenosimo saopćenje u nastavku:

“S obzirom da se već duži period šire dezinformacije o Upravi i Nadzornom odboru preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnik“, odlučili smo javnost upoznati sa stvarnom situacijom u preduzeću. Naime, preduzeće smo preuzeli u jako teškoj situaciji. Od 2002. godine preduzeće nije poslovalo pozitivno i najveći problem je bio licenca za rad, koja je izgubljena u maju 2016. godine, zbog neplaćanja poreza i doprinosa. Da bismo pristupili rješavanju navedenog problema, morali smo prvo sravniti stanje sa Poreskom upravom FBiH, što je rezultiralo potpisivanjem reprograma i dobivanjem licence od strane resornog ministarstva. Time smo rješili najveći problem Zenicatransa, da poslujemo u okviru zakonskih propisa.

Otežane okolnosti su bile nesređene knjigovodstvene evidencije. Slijedeća faza je poštivanje potpisanog reprograma sa Poreskom upravom, što znači redovna mjesečna uplata u iznosu od 117.000,00 KM. Prva rata je uplaćena u cjelosti, te nastojimo da obezbjedimo i ostale obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima. Međutim, zaposlenici Zenicatransa ne pružaju podršku, tako da nastavljaju sa blokiranjem računa po tužbama na dan 22. 01. 2019. godine. Zaposlenici su u 2018. godini, naplatili po tužbama 300.896,05 KM, što ukupno iznosi za sve isplate do 31.12.2018. po tužbama 4.815.279,14 KM. Trenutna potraživanja radnika Zenicatransa su 835.158,19 KM. Ovaj iznos se povećava za iznos kamata koje su veće od glavnice. Zaposlenicima je ponuđeno da ne pokreću izvršne presude, dok preduzeće ne dođe u fazu stabilnog poslovanja, međutim blokade radnika su nastavljene.

U preduzeću smo pojačali sistem kontrole i došli do ušteda u potrošnji goriva, ulja, maziva i ostalih rezervnih dijelova. Plate se obračunavaju po softveru po kojem su se uvijek obračunavale, tako da je svako plaćen onoliko koliko radi, s tim da nema povlastica. Plate vozača su definirane po vremenu koje provode na radu i kreću se u rasponu od 476,00 do 820,00 KM. Topli obrok se isplaćuje redovno u maksimalnom iznosu. Autobusi koji su nabavljeni prošle godine su rješenje, da se u okviru raspoloživih sredstava nabavi što više voznih jedinica. Da Zenicatrans raspolaže sa zadovoljavajućim voznim parkom, za ta sredstva smo mogli nabaviti maksimalno dva autobusa. Korištena je metodologija da se kupi što veći broj vozila. Napominjemo da su na cesti vozila starosti 37 godina, a prosječna starost voznog parka je 19 godina. Obavještavamo javnost također, da nedavne nesreće u kojima su učestvovala naša vozila nisu uzrokovane zbog neispravnosti autobusa, kako se pokušava predstaviti u javnosti, nego su uzroci zimski uslovi i nepravovremeno održavanje puteva, što potvrđuju i zapisnici MUP-a, izuzev jedne nesreće koja je nastala uslijed drugih okolnosti. Vozila su opremljena zimskom opremom – lopate, lanci, pijesak i 209 novih guma.

Molimo korisnike naših usluga da pruže podršku Zenicatransu, te se zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju”, – poručili su na kraju saopćenja iz preduzeća Zenicatrans.