Nizom aktivnosti ArcelorMittal Zenica obilježio Dan zaštite na radu

Kompanija ArcelorMittal Zenica je i ove godine tradicionalno obilježila Dan zaštite na radu nizom aktivnosti:

  • Kompaniju ArcelorMittal Zenica 20. aprila 2018., posjetila je uvažena prof. dr. Jasna Bajraktarević održavši predavanje na temu „Stres i zdrava radna atmosfera – kako se izboriti sa izazovima?“, kojem je prisustvovalo oko stotinu ArcelorMittal Zenica zaposlenika. Profesorica Univerziteta u Sarajevu i jedan od najboljih psihoterapeuta u Zemlji, je ponudila psihološke alate dostizanja pozitivnog promatranja stvarnosti i pronalaska zadovoljstva, govoreći i o socijanoj psihologiji u poslovnom svijetu. ArcelorMittal Zenica u budućnosti planira obezbijediti svojim zaposlenicima psihološke treninge koji su sastavni dio razvoja karijera u svijetu.
  • Teambuilding aktivnost mladih trenera programa „Čuvaj se!“, koji su u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići 21. aprila 2018. održali trening u svrhu poboljšanja obuka iz oblasti Zaštite na radu, koje su dio programa „Čuvaj se!“. Program „Čuvaj se!“ se odvija istovremeno u svim jedinicama u svijetu ArcelorMittal Grupe, čiji je cilj poboljšanje performansi Zdravlja i zaštite, svijest zaposlenika o važnosti sigurnog rada uz upotrebu svih ličnih zaštitnih sredstava, kao i timski rad.
  • Posjeta JU „Dom – porodica“: ArcelorMittal Zenica je 20. aprila 2018. održala radionicu „Zaštita na radu“ djeci Dom-porodica, na kojoj su djeca imala priliku upoznati se sa tradicijom proizvodnje čelika u Zenici, kao i sa ličnim zaštitnim sredstvima koja se koriste prilikom rada u fabrici. Dio ove posjete bila je i donacija prehrambenih artikala koji će na određeni period poboljšati uvjete boravka djece u Domu.
  • Malonogometni turnir ArcelorMittal Zenica, u kojem je učestvovalo 14 timova, a pobjedničku titulu je ponio Department Valjaonice;
  • Proljetno čišćenje odmarališta Smetovi: 14. aprila 2018. više od 50 ArcelorMittal Zenica, kao i svake godine, imalo je akciju čišćenja zeničkog odmarališta Smetovi, u okviru svojih aktivnosti obilježavanja Dana zaštite na radu.
  • Osim ovih aktivnosti, u ArcelorMittal Zenica održana je obuka za 22 nova člana Dreger čete i obuka članova za spašavanje sa visina/dubina.

Ceremonija obilježavanja Dana zaštite na radu 2018

ArcelorMittal Zenica je 26. aprila 2018. interno održala ceremoniju obilježavanja Dana zaštite na radu, kojoj su prisustvovali zaposlenici ArcelorMittala zajedno sa eksternim zaposlenicima različitih kompanija koji rade na Remontu Visoke peći. Prisutne je ugostio Generalni direktor ArcelorMittal Zenica, g Biju Nair:

„Drage kolegice i kolege, trebamo raditi zajedno da poboljšamo rezultate zaštite na radu i da ostvarimo cilj od nula povreda. Aglomeracija, Visoka peć, Energetika i Valjaonice su primjer za sve nas jer su imali nula povreda u 2017.godini.  Da, mi to možemo. Radimo zajedno da ostvarimo cilj! Glavna poruka ove godine za Dan zaštite na radu je “Mi biramo najsigurniji način!”.

Počasni gost Ceremonije bio je Generalni direktor ArcelorMittal Europa – Dugi proizvodi, g Augustine Kochuparampil, koji je istakao da je jako zadovoljan rezultatima Zdravlja i zaštite koje je postigla zenička jedinica, ali da zajedno koračamo ka još boljim rezultatima, jer je naš zajednički cilj Nula povreda na radu. Poželio je svima uspješan i siguran Remont Visoke peći, koji će osigurati proizvodnju čelika u Zenici za narednih 15-20 godina.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljena su priznanja pogonima:

  1. Department Aglomeracija –  za za uložene napore i ostvarene rezultate  u implemantaciji 5S za 2017.godinu
  2. Department Visoka peć – za ostvarene dobre i kontinuirane  performanse Zaštite na radu u 2017.godini
  3. Department Valjaonice – Sekcija Žična pruga –  Specijalno priznanje za izuzetne rezultate iz oblasti Zdravlja i zaštite u 2017. godini