Sindikat priredio anketu:Koliko se poštuju moja osnovna radnička prava”

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH, a povodom obilježavanja 1.maja-Međunarodnog praznika rada,u Zenici je upriličeno druženje i razgovor sa građanima Zenice,podjela promotivnog materijala i anketiranje na temu „Koliko se poštuju moja osnovna radnička prava?“.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, poručio je da 1.maj, za razliku od dosadašnje tradicije koja podrazumijeva roštiljanje i izlazak u prirodu,treba biti dan kada će radnici iskazati svoje nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnim položajem i radno-pravnim statusom, kao što je to u svim državama.

Radnici u BiH teško se prilagođavaju tržišnoj ekonomiji i novonastaloj situaciji u društvu,zbog čega ne čudi da ono za što su se radnici borili i ginuli u 19.vijeku u Čikagu,u BiH još nije stiglo ni 200 godina kasnije,rekao je podpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović.

Obilježavanje 1.maja nastavlja se sutra kada će biti organizovano druženje sa radnicima ArcelorMittal Zenica od 6 do 8 sati, ispred kapije 4.    (Rešad Š.)