Uskoro useljenje u zgradu u Radakovu za raseljene i izbjegle osobe

Završena je izgradnja prve zgrade za socijalno stanovanje u Radakovu i trenutno su u u resornoj gradskoj službi u fazi pripremanja ugovora sa korisnicima. Stanove veličine od 28 do 67 kvadratnih metara dobiće na korištenje izbjegla i raseljena lica koja su u stanju socijalne potrebe prema sistemu socijalnog neprofitnog stanovanja.

Plaćaće zakupninu u iznosu od jedne marke za jedan kvadratni metar, a ta sredstva ići će za održavanje zgrade. Prema riječima Danijele Dalmacija Pavlović, stručne saradnice za stambene poslove, krajem maja bi 62 korisnika trebalo da počnu useljavati u zgradu izgradjenu kreditnim sredstvima koje je obezbijedilo državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa federalnim Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.Ukupna vrijednost projekta je oko 14 miliona maraka,a Grad Zenicu će kroz obezbjeđenje dozvola, zemljišta i infrastrukture koštati oko 5 miliona.

Izvođač radova na zgradi u Radakovu je zenička firma ITC.

Pored ove zgrade izgrađene u okviru Regionalnog stambenog projekta,ove godine bi trebalo da počne i izgradnja još dvije zgrade u okviru CEP projekta za osobe iz kolektivnih centara Banlozi i Putovići. Prva zgrada u Radakovu imaće 62 stana, a druga u Klopču biće sa 69 stanova za osobe u stanju socijalne potrebe, a u okviru programa zatvaranja kolektivnih centara.    (Alma H.)