Sporazum o Kolektivnom ugovoru: Štrajk ljekara će biti prekinut

Premijer Zeničko dobojskog kantona, Miralem Galijašević i predsjednik kantonalnog granskog Sindikata doktora medicine i stomatologije, Haris Husremović, potpisali su danas sporazum o usaglašenom tekstu kolektivnog ugovora.
-Na ovaj način,što se tiče Vlade štrajk je završen. Već sutra dokument će razmatrati Vlada a onda za par dana slijedi potpisivanje kolektivnog ugovora, izjavio je premijer Galijašević. Dodao je, da će ljekarima biti uvećan koeficijent i to etapno, počev od januara naredne godine. Za ispunjenje zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije, prema novom kolektivnom ugovoru, trebat će osigurati 5,2 miliona maraka i to putem sredstava doprinosa Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu.
Predsjednik granskog sindikata, Haris Husremović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma,o čemu će tokom dana biti upoznat Štrajkački odbor.
Nezvanično saznajemo, da bi kolektivni ugovor za ljekare i stomatologe mogao biti potpisan za dva dana /u petak,24.11./, što bi značilo i prekid štrajka ljekara.
Premijer Galijašević izrazio je očekivanje da će do kraja ove godine biti okončani i pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora.
-Njihovi zahtjevi su finansijski puno veći, ali se ipak nadam postizanju dogovora, kazao je Galijašević.
No ostaju za rješavanje drugi problemi u sistemu zdravstva, prije svega definisanje prava upravljanja zdravstvenim ustanovama-domovima zdravlja, čiji su osnivači općine. O ovom pitanju svoju riječ moraju dati općinska vijeća pri čemu je Vlada odlučna da ima učešće u imenovanjima upravnih odbora i menadžmenata, kao i provjeri utroška sredstava od doprinosa za zdravstvo, kazao je Galijašević. (Š.B.)