“Itake” na sceni Bosanskog narodnog pozorišta

U organizaciji Centra za kulturu Kantona Sarajevo sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu izvedena predstava „Itake“, autora i reditelja Benjamina Bajramovića, Zeničanina sa adresom u Sarajevu. Predstava tretira antuelni problem bh. današnjice, sveprisutnu dilemu odlaska ili ostanka, iz perspektive mladih. Izvodi je nezavisna trupa mladih glumaca, koji su se u ovu avanturu upustili bez ikakve finansijske podrške, a u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom u Sarajevu, koji im je dodijelio prostor za probe.
– U predstavi se radi o četvoro prijatelja, od kojih jedan treba da ode i o tome kako njegov odlazak utiče na teksturu tog društva. Ona ne daje nikakve odgovore, ali ispituje prirodu odlaska i ostanka. Imali smo dobre reakcije ljudi, koji se identifikuju s tom temom, koja kod nas nažalost nije puno umjetnički obrađena, ističe autor i reditelj predstave „Itale“, Benjamin Bajramović.
Glumci u predstavi su Adnan Goro, Ena Kurtalić, Kemal Rizvanović, Zoran Dragićević i Miki Trifunov. Izvršni producenti su Zulfikar Filandra i Irena Orazović, dramaturgiju je radio Dario Bevanda, a vizuelni identitet Selma Dokara. (S.S.)