GV ZENICA: Ponovni javni poziv za prodaju zemljišta odmarališta Duće

Gradsko vijeće Zenica je na današnjoj 47. sjednici usvojilo Prijedlog Odluke o ponovnom međunarodnom javnom pozivu za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa-nekretnina bivšeg zeničkog odmarališta u mjestu Duće, Općina Dugi Rat, Republika Hrvatska.

Grad Zenica godinama vodi pravnu bitku za vraćanje u posjet ove nekretnine ali bezuspješno jer je još uvijek je na snazi zabrana raspolaganja od strane resornog ministarstva Republike Hrvatske.

Radi se o nekretnini od više od 10 hiljada metara kvadratnih,a početna cijena prema procjeni sudskog vještaka bit će nešto viša od 5 miliona eura.

Pored ove Odluke usvojen je i zaključak kojim se, u slučaju neuspješne prodaje putem javnog poziva, daje ovlaštenje,odnosno saglasnost gradonačelniku i gradskoj upravi za iznalaženje drugog modela prodaje ove nekretnine.

U predloženi dnevni red uvrštena je dodatna tačka, kojim bi Gradsko vijeće dalo saglasnost Javnom preduzeću “Grijanje” za kreditno zaduženje od 12 miliona KM, radi projekta izmjene vrelovodne mreže na gradskom području, pri čemu su grant sredstva oko 3 miliona eura.

Sa dnevnog reda je, od strane predlagača povučena tačka, Sporazum o djelimičnom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa preduzećem Željezara Zenica u stečaju.

U popodnevnom dijelu sjednice na razmatranju je, između ostalog, Prijedlog Odluke o ustupanju na korištenje objekta “Eko-kuća Smetovi” Savezu izviđača grada Zenica, Odluka o usvajanju Programa naredne sezone grijanja i Odluka o cijeni isporučene toplotne energije za grijanje stambenog i poslovnog prostora, kao i Izvještaj o radu Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada “Zenica.

Sjednicu je, u odsutnosti predsjedavajućeg Mirze Husetića, vodio Semir Huseinović.