Naš most Zenica predstavlja BiH na Homo Faber Bijenalu u Veneciji

Udruženje Naš most Zenica učestvovat će na prestižnom Homo Faber Bijenalu koji će se održati u Veneciji ovog septembra. Kao kulturni ambasador Bosne i Hercegovine pri švicarskoj Michelangelo Fondaciji za kreativnost i zanatstvo, Naš most Zenica će predstavljati našu zemlju među više od 50 država i preko 400 zanatlija i umjetnika i umjetnica

Homo Faber je globalna inicijativa Michelangelo Fondacije koja okuplja vrhunske zanatlije i primijenjene umjetnike i umjetnice iz cijelog svijeta, promovirajući njihove talente i kreativnost. Naš most Zenica će iskoristiti ovu priliku za kulturnu razmjenu, nova partnerstva, razmjenu ideja i globalnu prepoznatljivost.

“Ovo je izuzetna prilika za promociju umjetničkog stvaralaštva na međunarodnoj sceni,” izjavila je Zdena Šarić, predsjednica udruženja Naš most Zenica. “Ponosni smo što možemo biti dio ove globalne platforme i predstaviti našu zemlju u najboljem svjetlu.”

Posjetioci i posjetiteljice Homo Faber Bijenala, koji će trajati između 1. i 30. septembra, moći će vidjeti različite zanatske tehnike i sudjelovati u interaktivnim radionicama, omogućujući im da iz prve ruke iskuse bogatstvo i raznolikost umjetničkog izraza.

 
Udruženje Naš most Zenica odabrano je da bude ambasador Bosne i Hercegovine i predstavi svoju zemlju međunarodnoj publici potpomažući rad na kreiranju Homo Faber Vodiča kroz BiH.
Tako se udruženje Naš most pridružilo porodici vrhunskih evropskih kulturnih institucija kao što su Nacionalni Muzej Irske, Umjetnički atelje iz Pariza, Kreativna akademija iz Milana, Stipendijski Fond Kraljice Elizabete iz Londona, i drugih prestižnih organizacija i institucija koje su imenovane ambasadorima vlastitih država.

U Homo Faber Vodiču su predstavljeni najbolji umjetnici i umjetnice, zanatlije i iskusni i mladi talenti, kao i galerije, muzeji i ateljei iz više od četrdeset zemalja svijeta.
Naš most Zenica je neprofitna organizacija koja kroz umjetničke i kulturne aktivnosti podržava socijalno uključivane ranjivih grupa. Udruženje organizuje umjetničke radionice za svoje članove i članice, te im na taj način pomaže promovisati, izlagati i prodavati svoje radove.
Naš most Zenica je do sada uspostavio brojne lokalne i međunarodne kreativne i umjetničke inicijative s kulturnim organizacijama iz cijele Europe i Azije namijenjene starijim osobama,  ženama, osobama s invaliditetom i djeci.