Ministar Šabani i zastupnik Kapković posjetili gradilište na regionalnoj cesti u Nemili

zdk.ba

Svega nekoliko mjeseci nakon što su ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko – dobojskog kantona Adnan Šabani i zastupnik u Skupštini Alen Kapković saslušali problematiku mještana i obećali pomoć, ozvaničen je početak radova na modernizaciji ceste i izgradnji pješačke staze na regionalnoj cesti R445 Nemila-Zenica. Modernizacijom je obuhvaćeno  1,6 kilometara puta, a izvođač radova je konzorcij „ŠPIC BETON“ d.o.o. Zenica i „ADO TRANS“ d.o.o. Visoko.

Izvođači odabrani javnim pozivom obavezali su se da će radove vrijedne 456.300,00 KM sa uključenim PDV-om izvršiti u roku od tri mjeseca od dana uvođenja u posao.

Novootvoreno gradilište posjetili su i sa stanovnicima Nemile razgovarali ministar Šabani i i zastupnik Kapković, koji su istakli kako su resorno ministarstvo i Vlada ZDK posvećeni osiguranju što boljih uslova za saobraćaj, što podrazumijeva i podizanje sigurnosti pješaka na najviši nivo.

-Ovaj dio Nemile od policijske stanice prema Vranduku, gusto je naseljen i razvija se ubrzanom dinamikom. Regionalna cesta koristi se kao alternativni pravac za put M-17 na potezu Zenica – Žepče i ovdje je sigurnost pješaka koji idu ka centru mjesne zajednice, školi, ambulanti, džamiji, trgovinama, pošti… odavno ugrožena, s tim da je postojao i problem odvodnje oborinskih voda. Sve ćemo to sada trajno riješiti na kvalitetan i za stanovništvo prihvatljiv način – istakao je ministar Šabani.

Postavljanje adekvatne vertikalne ali i horizontalne signalizacije, gdje bi bila postavljena i dva tzv. „ležeća policajca“ neki su od zahtjeva stanovnika kojima će se nastojati udovoljiti. Inicijator ovog projekta zastupnik Kapković i ministar Šabani, informisali su okupljene da je u planu i sanacija ceste od Nemile prema izletištu Bistričak, kao i da je u toku izgrada projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke i pješačke staze što bi trebalo doprinijeti oživljavanju ovog nekada popularnog zeničkog izletišta.

Aktuelna Vlada Zeničko – dobojskog kantona opredjeljena je da radi na poboljšanju komunalne infrastrukture i stvaranju povoljnijih uslova života u tzv. Nemilskom slivu.