FOTO: Obilježena 32. godišnjica odreda policije “Manevar” CJB Zenica

Postrojavanjem ispred centralnog spomen- obilježja poginulim policajcima kod ulaza u zgradu kantonalnog MUP-a i odavanjem dužne počasti saborcima koji su svoje živote ugradili u temelje ove zemlje, pripadnici nekadašnjeg odreda policije “Manevar” pri tadašnjoj Stanici javne bezbjednosti Zenica su obilježili svoj dan. Dio je ovo njihovog nasttojanja da se ne zaboravi šta je odred “Manevar” bio i kakvu je ulogu u odbrani države imao.

Ova jedinica osnovana je 06.6.1992.godine  prvenstveno da uspostavi i održi javni red i mir u Zenici te sa drugim vojnim jedinicama učestvuje u borbama protiv neprijatelja na ratištima širom BiH, braneći i oslobađajući svoju domovinu, istakao je Fahrudin Čanačar, ratni komandant odreda policije “Manevar”. “32 godine poslije sjećamo se tog veoma vašnog događaja za Zenicu i državu, jer se tada grad oslobodio postojećih barikada, od ideja za podjelu, grada i države. Biuli smo multinacionalnog sastava. Odlučni smo svake godine ovo raditia, sa namjerom i zadatkom da to nastave raditi i naši nasljednici”, dodaje Čančar s jasnom poruku današnjim policajcima i službenicima: “Ovi današnji policajci moraju biti zahvalni i ponosni na nas svoje prethodnike koji su stvarali ovo ministarstvo unutrašnjih poslova i ovu državu”.

Kroz odred Manevar je tokom rata prošlo oko 1.000 pripadnika, a njih 14 je dalo svoje živote za odbranu domovine, 8 ih je nagrađeno ratnim priznanjima “Ljiljanom od zlata” i jedan “Zlatnom policijskom značkom”. Jedna je od rijetkih jedinica u kojoj je oko 80 posto pripadnika, uključujuči komanadnta odreda, njegovog zamjenika i pomoćnika te konmandire četa, jednom ili vise puta ranjavano. Obišli su mnoga ratišta, izuzev Goražda i Posavine i sa velikim uspjehom branili i oslobađali Bosnu i Hercegovinu, kazao je Hazim Bešić, jedan od Menavarca, koji je vrlo aktivan i u udruženju koje danas okuplja bivše pripadnike i simpatizere Odreda “Manevar”. (S.G.)