Promovisana knjiga “Kocka je bačena”, autora Avde Bašića

U okviru međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće sinoć je promovisana knjiga “Kocka je bačena”, autora Avde Bašića. Radi se o zbirci aforizama. Kada je riječ o aforizmu, Zenica ima čim da se pohvali, jer je oko 15-ak aforističara sa ovog područja sa objavljenih više od 20 knjiga, kaže Midhat Kasap, jedan od promotora.

Zenica je neiscrpno tlo. Žao mi je samo što nema mlađih ljudi jer svi aktivni su prešli 50-tu godinu života. Nadam se da je i ovo prilika da potaknemo mlade ljude da se vrate aforizmu i da pišu aforizme. Zenica je uistinu neiscrpna tema kada je u pitanju karikatura i aforizm. Drago mi je da imamo priliku promovisati knjigu aforizama, Avdo Bašić je vrstan aforističar. On je čovjek koji zna prepoznati trenutak”, kazao je Kasap.

Autor Avdo Bašić kaže da je poruka sasvim jasna, piše aforizme o svemu, istorijski, sportski, kulturni, politički aforizmi.

Kada govorimo o knjizi sve je zastupljeno, nema pardona ni za koga, znači udaram britko i jasno. Kritikujem, ukazujem na anomalije u društvu, u sistemu uopšte, ali kroz humor. Ovdje je humor glavna osnova od koje sve kreće. Ako uspijem da nasmijem nekoga ko to čita i prati onda sam sigurno napravio nešto čemu težim. Ja sam dosta ironičan, sarkazam je moje oružje”, kaže Bašić.

Bašić kaže kako se nada da je ovom knjigom napravio nešto za četiri godine rada što će zadovoljiti publiku. (N. Glibo)