Sinoć otvoren “Aprilski salon”

Tradicionalna likovna smotra „Aprilski salon“, otvorena je sinoć u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici. Ovo je jedan od događaja Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.

Aprilski salon je godišnja likovna smotra koja uvijek ima svog kustosa, podsjeća likovni umjetnik iz Zenice, Miroslav Šetka. Kustos pregledava radove, vrši njihov odabir i piše o njima.

„Ja mislim da u BiH ne postoji ni jedan Salon koji 53 godine za redom dovodi kustose. Uvijek je bilo selektivnog karaktera i to daje dimenziju ovom Aprilskom salonu u odnosu na druge salone“, kaže Šetka.

Ove godine kustos Aprilskog salona je istoričar umjetnosti iz Beograda Saša Janjić. On je predstavio najnoviju produkciju deset umjetnika iz Zenice, dva iz Sarajeva, te dva iz Srbije, što je dalo i međunarodnu dimenziju ovom događaju.

„Ova izložba je revijalna, a ne tematska i vrlo je važno da ovakve smotre postoje i da traju. Da se javnost, dakle, upozna sa onim što umjetnici rade jer u današnje vrijeme nekako najmanje vremena imamo za kulturu i umjetnost. Svaka izložba i svaka kulturna manifestacija je povod za slavlje i veselje jer, generalno, umjetnost je malo prisutna u našim životima i ove izložbe to treba da poprave“, kaže Janjić.

Uz već afirmisane slikarske veterane iz Zenice, ovogodišnji Aprilski salon publici predstavlja i mlade umjetnike, a koje ovaj grad ima.

„Tu je Muhamed Begić sa svojom skulpturom psa i mačke. Tu je Azra Subašić sa svojim slikama i mlada kiparka Kristina Livančić. Naravno i Adna Muslija i i Benjamin Handukić. Dakle, pet mladih autora uz nas pet starih, pola-pola“, završava Šetka.

Prisustvo umjetnika različitih generacija na ovom Aprilskom salonu, po riječima kustosa Janjića, daje izvjesnu dozu optimizma jer svaka nova generacija umjetnika donosi neku novinu, novi medij ili problematizuje neku novu aktuelnu temu. (D. Travar)