ZENICA: Radionica o problematici borbe protiv korupcije

FOTO: Zenicainfo.ba

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je u Zenici organizovao radionicu na temu “Izrada planova integriteta i registar rizika” za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa, odnosno institucija i gradova/općina Zeničko-dobojskog kantona.

Ovo je jedan veliki korak zato što je inicijativu dao Ured Vlade ZDK za borbu protiv korupcije“, izjavio je Elvis Kondžić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

U Zenici smo danas radi izrade planova intergriteta kao prvog stepena borbe protiv korupcije u smislu prevencije, pri čemu odavde želimo poslati poruku da institucije pripadaju građanima i da svi ovdje koji ih predstavljaju imaju namjeru da ih vrate građanima na način da će sami početi da skeniraju svoje slabosti na korupciju izradom planova integriteta i naravno, procesuiranjem svih eventualnih neregularnosti u radu“, istakao je Kondžić.

Borba protiv korupcije stavljena je u fokus djelovanja nove Vlade ZDK što je označeno i u ekspozeu kod imenovanja“, ukazao je premijer Nezir Pivić.

Ono što slijedi, kako je najavio premijer Pivić je upućivanje u skupštinsku proceduru novog Zakona za ovu oblast, a konkretno se odnosi na prijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija.

Jedan od prvih koraka u borbi protiv korupcije bila je provjera diploma uposlenih unutar institucija ZDK.

Kako bi Ured za borbu protiv korupcije djelovao što nezavisnije i efikasnije, premijer ZDK najavljuje kadrovsko jačanje i finansijsku podršku.

Sekretar Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a po ovlaštenju Vlade Dževad Fejzić istakao je kako je cilj radionice da se “koordinatori sa svih nivoa educiraju o određenim pitanjima koja su ključna i težište su Akcionog plana za borbu protiv korupcije ZDK-a”.

To je izrada planova integriteta i registara rizika“, kazao je Fejzić. (Š. B.)