Tehnička škola i MUP ZDK obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

FOTO: Zenicainfo.ba

Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

Tim povodom je danas, po prvi put organizovana akcija i performans upozoravanja i upoznavanja vozača o globalnom problemu velikog broja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Akciju i perfomans na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici su organizovali učenici i nastavnici  Tehničke škole u Zenici zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Pa prema nekom indeksu u odnosu na stotinu hiljada stanovnika u procentima Bosna i Hercegvina spada među vodeće zemlje po broju saobraćajnih nezgoda. Naravno ovdje je jedna, hajde da kažem preventiva, jedan zov, jedna molba svim onim institucijama koje se bave saobraćajem da sarađuju, jer bez saradnje apsolutno nema nekog efekta“, rekao je Sead Tahirović, profesor saobraćajne grupe predmeta u Tehničkoj školi i voditelj saobraćajne sekcije.

U perfomansu su učestvovale učenice i učenici dva razreda, odnosno njih 40 iz III 4 i IV 4 srednje Tehničke škole u Zenici.

Ovim aktom obilježavamo i dajemo počast žrtvma koje su stradale u saobraćajnim nesrećama„ rekla je Dženeta Mašović, učenica III4 razreda Srednje Tehničke škole u Zenici.

Prema podacima BIHAMK-a, tokom protekle 2022. godine na bosanskohercegovačkim putevima dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajnih nezgoda od kojih je 7.230 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 24.091 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubila 222 lica, 1.554 lica zadobilo je teže tjelesne povrede, dok je 8.704 lica pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Uprava policije MUP ZDK preduzima mjere i radnje na prevenciji nastanka saobraćajnih nezgoda i posljedica saobraćajnih nezgoda. Prema statističkim podacima kojma raspolaže Uprava policije na području ZDK u 2022. godini od posljedica nastanka saobraćajnih nezgoda život je izgubilo trinaest osoba, a u ovoj godini od posljedica nastanka saobraćajnih nezgoda život je izgubilo devetnaest osoba“, rekla je za Zenicainfo.ba Lejla Ekinović, inspektorica u Odsjeku za edukaciju Uprave policije MUP ZDK.

Pripadnici policije MUP-a ZDK su zajedno sa učenicama i učenicima Tehničke škole u okviru današnje akcije zaustavljali vozače u Zenici i informisali ih o Svjetskom danu sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Na ovaj način se želi podići svijest svih građana i učesnika u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa i pravila ponašanja u saobraćaju naglašavaju iz Uprave policije MUP-a ZDK. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba