FOTO: Sanirana divlja deponija Lanište kod Pojska

Nekoliko mještana, entuzijasta i zaljubljenika u prirodu sela Pojske kod Zenice saniralo je divlju deponiju Lanište.

Ovo je još jedna u nizu akcija mještana sela Pojske. Pored zagovaranja da se asfaltira put kroz selo, što je na kraju i urađeno, izgradnje česme “Srebrenica”, izgradnje izletišta u blizini sela sa svim pratećim objektima sada je ova vrijedna ekipa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu zajedničkim snagama sanirala i divlju deponiju Lanište.

Deponija Lanišće je deponija koja postoji u Pojskama, odnosno postoji van naseljenog dijela Pojska preko trideset godina i grupa mještana mjesne zajednice Pojske je odlučila da nakon izgradnje izletišta sanira i postojeću deponiju. Akcija je pokrenuta početkom novembra. Akcija je trajala skoro tri dana uz pomoć različitih mašina uspjeli smo i da saniramo tu deponiju“, rekao je za Zenicainfo.ba Mirzet Skopljak, vijećnik u Gradskom vijeću Zenica i mještanin sela Pojske.

Nakon sanacije deponije zasađene su sadnice četinara koje bi trebale da zaštite ovo područje od daljnjeg zagađenja. Korisne inicijative građana uvijek donose dobro svim stanovnicima u nekoj lokalnoj zajednici. I ova akcija prema riječima sudionika nije posljednja. U pripremi je još sličnih i istih aktivnosti u narednom periodu. (T. B.)