Održan memorijal “Murat Šarkinović” u organizaciji AK Zenica

U subotu 11.11.2023. godine u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, Aero klub „Zenica“ je po treći put uspješno organizirao međunarodno takmičenje aero modelara u dvoranskim klizačima pod nazivom memorijal „Murat Šarkinović”.

Takmičenje se organizuje u spomen preminulom članu zeničkog aero kluba Muratu Šarkinoviću. Takmičili su se u kategorijama modela raspona krila 150 mm (kategorija 150) i maximalno 500 mm (F1N) koji se izrađuju od novih materijala na bazi stiropora (Deprona), a koji su namijenjeni za letenje u dvoranama. Ovo je razlog što je takmičenje održano u prelijepoj dvorani zeničke Gradske arene. Takmičari u toku takmičenja prave po devet letova kojom prilikom se mjeri vrijeme leta modela. Odabiru se tri najduža leta koja se sabiru u zbir rezultata na osnovu čega se dobije se plasman. Ovo je dosad najmasovnije takmičenje na kojem je učestvovalo 49 takmičara.

Takmičilo se u klasama F1N i F1N-150, a takmičari su razvrstani prema uzrastu u grupe: mlađi juniori, juniori, seniori dok su „dame“ u pored u glavnom plasmanu i u posebnoj grupi za žene. Ovom takmičenju su prisustvovali modelari iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine odnosno iz Osijeka, Čeminca, Beograda, Zaprešića , Požege, Kutine, Zenice i prvi put i iz Visokog.

Na takmičenju su i ovaj put mlađi juniori i juniori bili bolje plasirani od seniora ali se najveća borba se vodila za pobjednika memorijala u klasi F1N-150, između tri takmičara Igora Niševića i Stjepana Glogoškog iz AK Osijek i Faika Čička iz AK „Zenica“. Bilo je neizvjesno do posljednjeg starta u kojem je Stjepan Glogoški napravio najbolji start i osvojio prvo mjesto, Faik Čičak iz AK „Zenica“ je zauzeo drugo dok se Igor Nišević morao zadovoljiti trećim mjestom.

Najbolje plasirani zenički takmičari su Ahmed Zilić koji je osvojio tri medalje, jedno prvo kao mlađi junior i dva treća mjesto kao junior u klasi F1N-150 i u klasi F1N. Haris Plaćo je osvojio drugo mjesto u kategoriji mlađih juniora u klasi F1N, a Rehaan Ćosić treće mjesto. Hamza Zilić zauzeo je drugo mjesto kao junior u kategoriji F1N. U grupi dame Selma Plaćo je bila uspješnija zauzimajući drugo mjesto u kategoriji F1N-150 od Aide Šarkinović koja je zauzela treće mjesto.

Pošto je ovo zadnje FAI takmičenje u 2023. godini u ovoj klasi modela, izvršeno je proglašenje najboljih u ovogodišnjem Open International kupu. Nakon takmičenja nastavljeno je druženje modelara sa domaćinima!