Kantonalni inspektori od početka septembra u 26 nadzora sankcionisali 12 subjekata

Do kraja tekuće godine na snazi je Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvrđivanjem maksimalne visine marži, usvojena na sjedinici Vlade FBiH. Vlada Federacije BiH je Odlukom ograničila maržu na 15 životnih namirnica, a Odluka je donijela niz nelogičnosti, kako za trgovce, tako i za građane, a nadležnim inspekcijama pune ruke posla.

Na terenu su svakodnevno i tržišni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, koji provjeravaju pridržavaju li se trgovci donesene Odluke o maržama i jesu li cijene zaista zaključane. U prvih devet mjeseci, tržišni inspektori ZDK su nadzorom nad pomenutom odlukom izrekli prekšajne naloge u iznosu od 68.750 KM.

Od same primjene ove odluke početkom devetog mjeseca tekuće godine izvršen je inspekcijski nadzor kod 26 subjekata na području ZDK i tom prilikom je utvrđeno da u momentu inspekcijskog nadzora 12 subjekata nije poslovalo u skladu sa odredbama navedene Odluke, što je sankcionisano sa 17 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 KM”, kazao nam je Besim Spahić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Besim Spahić

Odlukom je ostavljeno dosta prostora i za određene zloupotrebe, u koje su se inspektori uvjerili i na terenima. Ograničenje marži, mišljenje je struke, pogodilo je više male trgovce u odnosu na veće trgovačke lance, kojima idu na ruku i naši važeći zakoni, pa plaćanje kazni u pola cijene i nije tako represivno.

Činjenica je da postoji nesrazmjer u toj kaznenoj politici, gdje neki subjekti nadzora imaju tu mogućnost, zbog te svoje veličine i zbog svoje snage da plate tu kaznu, i da im to na neki način čini stimulans. Ispada da je bolje platiti kaznu, nego se pridržavati propisa. Svakako, i to je jedan od elemenata na koji ćemo skrenuti pažnju, jer to je jedna nepopularna mjera, osim represivnog dijela nama ne preostaje ništa drugo”, naglašava Spahić.

Ekonomski analitičari, ali i predstavnici udruženja potrošača skeptični su u velikoj mjeri po pitanju ograničavanja marži. Mišljenja su da neće umnogome promijeniti stanje potrošačke korpe koja dostiže rekorde. I najavljeno novo poskupljnje električne energije za privredu također će donijeti velika pomjeranja na tržištu. Podsjetimo, Vlada FBiH je ograničila maržu do kraja godine na 15 životnih namirnica, čija cijena bi trebala biti zaključana do kraja ove godine. (M. H.)