U Vladi ZDK potpisani ugovori iz oblasti zaštite okoliša

FOTO: Zenicainfo.ba

U sjedištu Vlade ZDK danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava, čiji su projekti odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2023. godinu.

Potpisani su ugovori sa odabranim korisnicima, odnosno općinama, gradovima i komunalnim preduzećima ZDK i to za projekte pomoći u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada – LOT 1, te za projekte pomoći u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljanije općine u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenja obala rijeka, čišćenja i sanacije divljih deponija i slično – LOT 2.

Danas su potpisani i ugovori sa odabranim korisnicima, neprofitnim organizacijama, odnosno nevladinim organizacijama i udruženjima građana, za projekte iz oblasti zaštite okoliša na prostoru ZDK – LOT 3.

Za LOT 1 odobreno je 15 projekata u ukupnom iznosu od 710.000 KM, za LOT 2 12 projekata i iznos od 300.000 KM, te za LOT 3 71 projekat u iznosu od 100.000 KM.

Današnjem potpisivanju ugovora prethodio je naravno Javni poziv, odabrani su projekti, podijeljeno ukupno preko 1 milion i 100.000 KM i evo potpisani ugovori, a Ministarstvo će nastaviti pratiti realizaciju ovih projekata iz oblasti ekologije i nadam se će biti uspješno realizovani, te da će svi građani od ovoga imati koristi“, rekao je Danijel Pašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. (V. J.)