Agencija ZEDA: Dani otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda

FOTO: Zenicainfo.ba

Dani otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda – ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata) za CE označavanje održano je danas u Agenciji ZEDA.

Učesnici su bili proizvođači građevinske stolarije, distributeri, uvoznici i ovlašteni predstavnici koji su imali priliku upoznati se sa ispitivanjem koja se izvode u LIND laboratoriji. Riječ je o jedinoj akreditovanoj laboratoriji u BiH koja ispunjava zahtjeve svih standarda za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja, opreme za dječija igrališta, a sada i građevinske stolarije, a u svrhu zakonski obavezujućeg CE označavanja prozora i vrata.

Da bi proizvođač, distributer, uvoznik i ovlašteni predstavnik predstavio na tržište građevinske proizvode, potrebno je da ocijeni usaglašenost proizvoda i postavi CE oznaku prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama, a u skladu sa važećim bh. zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast stoga smo mi kao jedina certificirana agencija za ove namjene otvorili danas svoja vrata kako bismo upoznali sve zainteresovane o načinu našeg rada“, pojašnjava Alma Bečirović, rukovodilac LIND laboratorije u Agenciji ZEDA.

Ova laboratorija je jedina u BiH akreditirana je za ovu vrstu ispitivanja u maju ove godine. (B. D.)