Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra, a ovogodišnja tema je „Mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo“.

Mentalno zdravlje, pored odsustva bolesti podrazumijeva ostvarivanje punog kapaciteta i potencijala u svim mogućim aspektima njegovog privatnog i poslovnog funkcionisanja. Kakav nam je san, koliko često i kako se hranimo, koliko smo tjelesno aktivni, da li smo ili nismo zaposleni samo neki od mnogobrojnih faktora koji utiču na mentalno zdravlje. Iz Centra za mentalnu rehabilitaciju Doma zdravlja Zenica poručuju da za zdravo mentalno društvo potreban je prije svega mentalno zdrav pojedinac.

Uvijek možemo uticati na sebe i na to što mi radimo i kako mi radimo i možemo promijeniti samo ono što je u zavisnosti od nas, a teže je mijenjati okolinu i cjelokupno društvo. Ali zapravo svaka individua bi trebala da se pozabavi sobom i time kako u tom širem društvenom kontekstu ta osoba može za sebe obezbijediti i što manje stresa i da napravi što ugodniju atmosferu na poslu, što ljepši privatniji život. Tako da je to zapravo odgovor i rješenje kako mi možemo zapravo uticati na mentalno zdravlje“, poručila je Inela Kaknjo, psihoterapeutkinja u Centru za mentalnu rehabilitaciju Doma zdravlja Zenica.