ZDK: Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

FOTO: Zenicainfo.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas i sutra će obilježiti Svjetski dan prve pomoći.

Ova međunarodni dan se obilježava svake godine, druge subote u septembru.

Osim današnje pres konferencije, planirana je i javno zdravstvena kampanja na terenu u četiri grada i općine Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je podizanje svijesti o značaju pravovremenog i pravilnog pružanja prve pomoći“, ukazala je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.

Prva pomoć je osnovna vještina koju bi svi trebali poznavati jer pomaže u spašavanju života. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć ali je početni korak za brzu i efikasnu akciju koja će pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija i spašavanju života jer upravo slučajni prolaznici koji se zateknu u blizini nesreća su zaslužni za 90 posto spašenih života“, istakla je dr. Kuduzović.

Glasnogovornik MUP-a ZDK, Elvedin Fišek zahvalio je Institutu što je Upravu policije prepoznao kao partnera koji može implementirati ovakve ideje koje, između ostalog, utiču i na bezbjednost kao i kreiranje sigurnog ambijenta za život i rad svih građana Kantona.

Sutra, u subotu, 9. septembra će u Zenici, Tešnju, Usori i Doboj Jugu biti održana centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći. (Š. B.)