Održana 5. sjednica Kolegija za evropske integracije

FOTO: zdk.ba

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predsjedavala je 5. sjednicom Kolegija za evropske integracije, koja je održana u Sarajevu, a u čijem je radu učestvovala i premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen dokument „Pozicija Bosne i Hercegovine za 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je najavljen za 19. juli 2023. godine u Bruxellesu.

Ovo je prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila kandidatski status i očekuje se  da će biti prepoznat napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Na sjednici je istaknuto da je članstvo u Evropsku uniju strateško opredjelјenje BiH u vezi s kojim postoji puni konsenzus svih nivoa vlasti koje zajednički, u skladu s ustavnim nadležnostima i doslјednom primjenom mehanizma koordinacije, rade na ispunjavanju 14 prioriteta.

Kolegij za evropske integracije je kao prioritet ocijenio izradu Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU. Prethodno je usvojen izvještaj o realiziranim aktivnostima u okviru izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te doneseni zaključci s ciljem  izvršavanja svih obaveza u izradi ovog važnog programa.

S ciljem ubrzanijeg pristupa Evropskoj uniji, Kolegij za evropske integracije naložio je radnim grupama za evropske integracije da do kraja oktobra 2023. godine dostave Komisiji za evropske integracije Akcioni plan usklađivanja propisa u BiH s propisima Evropske unije i Akcioni plan za realizaciju preporuka Evropske komisije, a koji se odnosi na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa.

Izvor: Vijeće ministara BiH/Press služba ZDK