Danas je Svjetski dan učitelja

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja. Povodom toga razgovarali smo sa nastavnikom klarineta i saksofona Edinom Begovićem.

Biti učitelj, odnosno nastavnik je poprilično izazovan posao, ali prije svega morate voljeti ovu profesiju da biste je uspješno obavljali. Edin Begović je prosvjetni radnik već 21 godinu. Ovim plemenitim pozivom se, kaže, počeo baviti još u studentskim danima.

I ključna stvar jeste rad sa učenicima i rad sa djecom, da nadahnete nekog da nastavi ovaj posao i ono da ne bude floskula, da ne bude nešto isprazno težak posao. Svaki posao je težak ako ga radite odgovorno, međutim, isto tako pruža veliko zadovoljstvo. U ovih dvadest godina sam imao odličnih učenika koji su paralelno davali meni motiv i želju da nastavim dalje, radim bolje. Kad osjetite da je to pravi poziv za vas, da tu nema nijedne prepreke i da to ide sve svojim tokom“, naveo je u razgovoru za Zenicainfo. ba Edin Begović, nastavnik klarineta i saksofona u Osnovnoj muzičkoj školi Zenica.

Edin Begović

Izazovno je bilo raditi u periodu pandemije korona virusa, navodi naš sagovornik.

U prvom kad je sve stalo na početku pademije, nismo imali sve potrebne alate, kasnije smo dobili način za to i da kažem, prevazišli smo. Uspjeli smo, učenici su nam slali videa, mi smo im slali svoje sugestije, međutim iskren da budem to nije pravi rad, jedva sam čekao da prođe sve to da završi i da se ponovo vratimo u učionice. A jedini kvalitetan rad, bar kada je u pitanju individualna nastava moguć je u učionici“, dodaje Edin Begović.

U ovim izazovnim vremenima rad učitelja i nastavnika treba da bude prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva i da se kao takav i cijeni, jer nastavnici pored znanja kojeg uspješno prenose, usađuju životne vrijednosti kod učenika. (A. S.)