Udruženje “Mreža roditelja” provodi projekat “Jačanje roditeljskih vještina”

Amir Zukić

Međunarodna organizacija za migracije uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nekoliko godina implementira projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” kroz koji se održavaju radionice „Jačanje roditeljskih vještina“. Projekat se istovremeno implementira u 18 zajednica (gradova) u BiH, a jedan od njih je i Zenica.

Radionice imaju za cilj da roditelje u zajednici ojača kada su u pitanju roditeljske vještine, a kroz realizaciju radionica koje traju tri modula po dva dana. Radionice u Zenici od 2018. godine realizuje Udruženje „Mreža roditelja“.

Kroz te radionice roditelji razgovaraju o faktorima koji utiču na razvoj djece i mladih, a cilj je prevencija neprihvatljivih oblika ponašanja, pojave radikalizma i ekstremizma.

Od 2018. godine do danas negdje oko stotinu roditelja je prošlo kroz naše radionice. Interes roditelja je zaista veliki, a ono što moramo naglasiti jeste da više majke roditelji sudjeluju na ovim radionicama a manje očevi pa evo ovom prilikom apelujem na očeve da se prijave“, kaže Amir Zukić, certificirani trener radionica.

Radionice su interaktivnog tipa, organizuju se dvije radionice po dva dana svakih 15 dana i traju dva mjeseca.

Mi smo se organizovali kao Udruženje „Mreža roditelja“ i postoji Facebook stranica kao i mail adresa mrezaroditelja@gmail.com i na tu adresu kao i putem društvenih mreža vršimo prijavljivanje zainteresovanih roditelja. Cilj nam je formirati grupu od 10 do 12 roditelja kako bismo mogli jedan ciklus radionica realizovati. Naša ciljna grupa su roditelji koji imaju djecu uzrasta školske dobi, i to od šestog razreda pa do kraja srednje škole. To su djeca koja su u riziko faktoru i na koje može biti negativnih uticaja, ali naravno svaki roditelj ili osoba koja želi da prođe kroz ove radionice je dobrodošla“, kazao je Zukić. (B. D.)