Gradonačelnik Kasumović: Zašto se opstruiše ambulanta u Lukovom polju, zdravlje građana je najpreče

Svečano i simbolično u povodu Dana Zenice u Lukovom polju otvorene su nove prostorije porodične ambulante, mjesne zajednice i prostorije za apoteku, na koje su mještani ove mjesne zajednice godinama čekali.

Već tada je JU “Dom zdravlja” Zenica uputila dopis Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), s obzirom na to kako je neophodno da se ispunjavaju zakonski – medicinski uslovi za otvorenje porodične ambulante. Priložena je sva papirologija za opremu i kadar, ali se još uvijek čeka da iz resornog ministarstva kažu da li je to dovoljno ili ne? Iako je svečanost otvorenja bila 19. marta, resorno ministarstvo se nikada nije očitovalo po ovom pitanju.

JU “Dom zdravlja” Zenice ponovo je pisala ministarstvu te prije 20 dana poslala i urgenciju, ali i upit u čemu je problem, odnosno zašto još nikada nisu dobili nikakvu informaciju?

Inače, prema proceduri, neophodno je da nadležna komisija Ministarstva zdravstva ZDK izađe na lice mjesta i potom izda dozvolu, međutim, nikada još nisu postupili po zaprimljenoj molbi, odgovorili na upit niti izašli na lice mjesta u Lukovo polje.

Zbog svega navedenog, nameće se pitanje da li neko vrši opstrukciju i jednoj od većih mjesnih zajednica u Zenici ne dozvoljava da imaju ambulantu?

“Napravili smo najmoderniju ambulantu, ali još nikada Ministarstvo zdravstva ZDK ne želi dati dozvolu za njen rad. Očigledno je da se radi o svjesnoj, ciljanoj i namjernoj opstrukciji, ali i kažnjavanju mještana Lukovog polja. Sa kojim ciljem i zbog čega, nije mi jasno. Žalosno je da Ministarstvo zdravstva ZDK sprovodi jeftine političke igrice preko leđa građana, tačnije mještana Lukovog polja, i to zloupotrebljavajući u te svrhe njihovo zdravlje i pravo na liječenje. Ne bi smjelo biti kalkulacija i politike kada je u pitanju zdravlje građana, valjda je ono najpreče”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.