Promovisana knjiga “Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću” Hasana Hasanovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje „Baton“ u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ i Organizacijom ratnih vojnih invalida Grada Zenica, obilježavajući 30 godina od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, upriličilo je promociju knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića.

Knjiga je autobiografski roman i nastala je kao rezultat iskustva na putu smrti od Srebrenice do Nezuka 1995. godine. A na tom putu smrti, nažalost život je izgubio i Hasanov brat.

Kritičari kažu da je knjiga koja je najbolje opisala marš smrti, ja sam inače jedan jedini Srebreničanin koji je donio tijelo ubijenog brata na slobodnu teritoriju. Naravno, da ne bi palo sve u zaborav zbog naše omladine, da ne budu kao što smo mi bili ‘92. bez znanja o svojoj historiji dužni smo da pišemo“, istakao je u razgovoru za Zenicainfo.ba Hasan Hasanović, autor knjige.

Hasan Hasanović

Autorov cilj je sačuvati od zaborava ratne golgote i predočiti istinu javnosti, ali ističe da mu je i nakon toliko godina teško govoriti o svemu što je prošao kao dvadesetdvogodišnji mladić.

Trudim se da prenesem na mlade istinu, s tim da ne tražim ni od koga da mrzi druge i drugačije, nego je bitno znati istinu i bitno je znati ko je radio zlodjela, ko je planirao, ko je izvršio genocid, ko je prikrivao genocid i ko danas negira genocid, upravo zbog tog negiranja ja sam knjigu i objavio“, naveo je autor.

Knjiga „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halali neću“ je dio doprinosa suočavanja sa prošlošću i umnogome doprinosi kulturni sjećanja i istine. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba